Tuesday, 18 December 2012

Makam Malam di Nikmat Restorant, Parapat

Tempat pukuk 7.00 patang (8.00 malam waktu Malaysia) kami berkumpul di lobi hotel. Setelah semua berkumpul, kami bergerak ke bas Pariwisita yang disewa khas. Pak Sidik memberi penerangan tentng persekitaran Parapat. Kami menaiki bas dan menuju ke restauran yang telah dibooking oleh Pak Sidik. Restauran yang dimaksudkan ialah Nikmat Restauran.

Ini adalah salah satu restaurant Halal yang menghidangkan makanan untuk pariwisita yang beragama Islam. Kami tidak berapa pasti bagaimana nak mengenalpasti sama ada restaurant itu halal atau tidak. Yang paling jelas jika restaurant itu menyediakan makanan B1 membawa maksud makanan yang berasaskan daging anjing. Jika restauran itu dilabelkan B2 bermaksud restaurant itu menjual makanan berasaskan daging babi. Restaurant ini adalah  menjadi kegilaan masyarakat Batak terutama Batak Toba.

Oleh kerana perut dah lapar, kami masuk ke restauran ini. Makanan yang digidangkan  banyak masakan Jawa. Misalnya sambal belacan, kari ikan, daging masak kari, pucuk ubi, sambal kacang dan sebagainya. Wah sungguh menyelerakan. Banyak sekali menu yang dihidangkan. Sungguh menyelerakan kami. Apa lagi, kami makanlah sehingga habis. Sambil menikmati pelbagai lauk pauk, kami bercerita pelbagai termasuk cerita yang mengelihatikan. Kami diberi masa sehingga pukul 9.00 malam.

Setelah habis makan, kami menaiki bas semula untuk membeli belas di Pekan Parapat. Pekan Parapat ini tidaklah sebesar mana. Keadaan jalannya yang agak sempit dan semacam tidak disenggara dengan baik. Kokasinya  tidak rata dan menaik dan adakalanya menurun. Kami lihat pelbagai restauran tetapi belum tentu menawarkan masakan  yang halal.

Chek In di Siantar Hotel, Parapat

Setelah menempuh perjalanan yang jauh akhirnya kami sampai ke destinasi yang di Tuju. Destinasi yang dimaksudkan ialah bandar Parapat. Mengikut Pak Sidik, sebahagian besar penduduk bandar Parapat di diami oleh orang Batak Toba. Pendidik di sini dianggarkan 22,000 orang  yang sebahagian besar beragama Kristian. Bandar ni dipenuhi oleh parawisita yang berkunjung ke tempat ini. Hotel-hotel kelihatan di sejeliling bandar Parapat, Indonesia.
Pemandangan Hotel Siantar, parapat dari Tasik Toba

Kami telah di tempatkan di Hotel Siantar. Hotel ini menghadap Tasik Toba di mana  mempunyai pemandangan yang menarik kepada para pengunjung. Kami ditempatkan di bilik 101 -106 untuk 12 orang. Satu bilik  untuk dua orang. Bilik-bilik ini mempunyai kemudahan yang lengkap seperti TC, peti ais, almari. Kadar sewa di hotel ini adalah seperti berikut:
  • Bilik Standard : Rp320,000.00
  • Bilik Superior : Rp 450.000.00
  • Bilik Dulux: Rp550,000.00
Sebuah hotel berhadapan Danau Toba

Kami dapat merehatkan diri di bilik ini kira-kira pukul 5.00 patang. Oleh kerana kepenatan, kami dapat melelapkan mata sehingga 7.00 patang. Pertemuan kami di ruang lobi untuk membolehkan kami pergi makan malam. Di hotal ini walaupiun ada disediakan  kemudahan makan, kami tidak memilihnya kerana kurang pasti sama ada makanan yang disediakan halal atau sebaliknya.

Perjalanan Medan-Parapat

Di sinilah bermulanya kami memulakan perjananan pada hari pertama. Kami menaiki bas Pariwisata yang memuatkan 15 orang penumpang. Kami dibawa  menikmati pemandangan di sekitar Kota Medan. Kami berhenti di sebuah pusat membeli belah.Singgah sebentar di sebuah gedung perniagaan sebelum meneruskan perjalanaan ke Parapat.Kami difahamkan untuk sampai ke Parapat, kami terpaksa menempuh perjalanan darat sejauh 150 km. Pemandu Pelancong menyatakan, perjalanan ini mengambil masa  antara 5-6 jam tertakluk kepada keadaan dan cuaca.Tidak seperti di Malaysia, perjalanan sejauh ini hanya mengambil masa antara 21/2-3 jam sahaja.


Kira-kira 3 jam perjalanan, perut kami dah lapar. Kami singgah di sebuah restaurant masakan minang. Restaurant ini dihamakan Rumah Makan Garuda Siantar. Restauran ini menyediakan makan halal. Kami dihidangkan dengan pelbagai jenis lauk pauk yang mempunyai kesamaan dengan masakan di Malaysia.
Oleh kerana dalam perjalanan ini, pemamdu pelancong menyatakan masjid sukar ditemui, kami menunaikan solat di surau yang disedaiakn oleh pihak restauran ini. Kami berada di rumah  makan ini dari jam 1.00-2.00 petang waktu Indonesia.Kami sempat mengambil foto di sekitar kawasan ini. Bandar yang kami singgah ini dikenali sebagai Siantar, Parapat, Indonesia. Kelihatan bangunan yang terdapat dipersekitaran  tidak berapa tinggi. Kami juga difahamkan penduduk di Siantar  adalah terdiri dari orang Batak yang beragama Kristian. Orang Batak menguasai 70 peratus penduduk di Siantar.Perjalanan kami diteruskan menghala ke Parapat. Kami berhenti dan membeli durian. Kami makan durian  dengan kos Rp150,000.00 . Durian di sini  agak baik dan kami makan sehingga puas. Kebanyakan peniaga di sini  mempunyai  dari kebun sendiri.


Perjalanan ke Medan

Ini merupakan catatan lawatan kami ke Medan pada 15 /12/2012 (Sabtu)

Pukul 4.30 pagi kami bertolak dari Taman Sri Indah, Balakomg ke LCCT Kuala Lumpur. Kami menaiki van yang boleh emuatkan 12 orang oenumopang. Check in pukul 5.30 pagi.Kami terpaksa melalui beberapa cabaran iaitu terpaksa menunggu di R32 di mana tempat ini merupakan  tempat timbangan bagasi . Selepas itu kami melalui  pintu T6. Waktu ini adalah waktu puncak dimana semua penumpang berpusu-pusu untuk menaiki pesawat yang telah ditempatnya. Kami terpaksa menunggu sehingga pukul 7.30 pagi.
Di LCCT Kuala Lumpur

Tepatpukul 740 pagi kami dibenarkan menaiki pesawat Air Asia. Kami menggunakan perkhidmatan ini kerana ia dianggap murah dan menawarkan perkhidmatan ke destinasi berkenaan. Kami menaiki pesawat AK1370 menuju ke Medan. Tepat pukul 8.00 pagi waktu Indonesia kami mendarat di Lapangan Terbang Polonia, Medan. (Tahun 2013 kami difahamkan Lapangan terbang yang baru akan digunakan yang jauhnya kira-kira 30 km dari Medan)

Lapangan Terbang Polonia, Medan, Indonesia

Pemeriksaan imigerisin  kami lepas. Kami mecari-cari Pemandu Pelancong yang telah kami tempat melalui internet. Terpampang Nama dipegang oleh Pemandu Pelancong. Belau memperkenalkan Namanya Pak Sidik. Setelah semua melepasi  sekatan kami dibawa ke basu Pariwisaata. Di sinilah mula perjalanan kami mulai hari pertama hinggalah hari keempat.